Gecelerin Anlatamadıkları: Rüya Görememek İyi mi Şer mi?

542

Haydi gelin, bu yazımızda rüya görememek konusunu biraz daha derinlemesine inceleyelim. Uyku ile ilgili bilmemiz gereken başlıca şey, bedenimiz uyku haline geçtiğinde beynimizin çalışmaya devam ettiğidir. Rüya görmek ise uykunun en belirgin karakteristik özelliğidir. Rüyalar ise bilinçaltımızın bir yansıması olarak uyku sürecinde gerçekleşir. Bir rüya ortalama 3 ila 5 saniye arasında sürmektedir.

İnsanların bir kısmı sabah uyandığında gördükleri rüyanın gerçekliğinden bahsederler. Ancak rüya görememek ya da rüyasını hatırlayamamak sık karşılaşılan bir durumdur. Aslına bakarsanız her birey rüya görür; sadece bazı kişiler bu rüyaları hatırlamakta güçlük çekerler. Bunun sebebi uyku evrelerinin farklı özelliklere sahip olmasıdır. Gördüğünüz rüyayı hatırlıyor olmanız rüyanızı REM uykusu sırasında gördüğünüz anlamına gelir.

Rüya Görememek ve REM Uykusunun Önemi

Günlük hayatımızda karşımıza çıkan çoğu durumu kavramak ve anlatmak için birçok sembol kullanırız. Rüya görememek bile aslında bize bilinçaltımız tarafından verilen psikolojik bir semboldür. Uyku halinde farklı uyku evreleri gerçekleşir. Beş farklı uyku evresi vardır. Bunlar REM ve N-REM olarak ayrılmaktadır. Rüyalar genellikle REM uykusu denen uyku evresinde görülür.

Kişi, derin uyku halindeyken gördüğü rüyalar silik ve renksizdir. Bu evrede görülen rüyalar zihinden çabuk silinir ve birey bu rüyaları hatırlamaz. Bu nedenle kişi, rüya görmemenin ne anlama geldiğini sorgulayabilir. Derin uyku N-REM evrelerinden birisidir. REM evresinde görülen rüyalar daha canlı ve gerçekçidir. Tamamlanmış bir REM evresi sonrasında uyanan kişi daha dinç olacak ve rüyalarını hatırlayacaktır.

REM uykusu beynin kontrolünde gerçekleşen bir uyku evresidir. Bu evrede beyin fonksiyonları uyanıkken olan fonksiyonlarıyla çok benzerdir. Rüya görmemek REM uykusu sırasında rastlanan bir durum değildir. Bu evrede görülen rüyayı anımsamak bu uyku evresinde daha muhtemeldir. REM uykusu süresi bireyin sağlık durumu ve yaşına göre değişmektedir. Sağlıklı bir insan için ortalama 5-30 dakika arasında sürmektedir.

Rüya Görmemek Psikoloji Açısından Nasıl Yorumlanmalıdır?

Rüyalarımızın bir bilinçaltı yansıması olduğundan bahsetmiştik. Rüya görmek kadar rüya görememek de bilinçaltımız ile ilişkilendirilen bir durumdur. Düşündüğünüzde siz de kafanıza çok taktığınız bir konu üzerine rüyalar gördüğünüzü anımsayacaksınızdır. Freud’a göre rüyalar, bastırılan istek ve güdülerin ortaya çıktığı görüntüler dizisidir.

Bireyler hakkında analiz yapabilmek ve psikolojik durumlarını kavrayabilmek açısından rüyalar önemli yer tutar. Bu nedenle birçok psikolojik danışman, hastalarından gördükleri rüyaları not etmelerini isterler. Bu şekilde izlenmesi gereken yol ve uygulanması gereken tedavi yöntemi daha kolay saptanmaktadır.

Rüya görememek bir yana dursun biz bir de rüya tabirinin ne ifade ettiğinden bahsedelim. Görülen rüyanın psikolojik yorumu göz ardı edilmemelidir. Tabirlerde nesnesel yorumların yanı sıra, rüyada görülen nesnenin psikolojik yorumunu da verirler. Dolayısıyla bu yorumlar psikolojik açıdan önemlidir. Bu detayı örneklendirmek gerekirse çikolata örneği verilebilir. Rüyada çikolata görmek, yakın zamanda âşık olabileceğiniz anlamına gelmektedir.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.